Skip to content

Toit ja tervis – milliseid toite süüa kevadel

Toit ja tervis on väga tihedalt seotud. Pärast talve vajab organism rohkem turgutamist ning parim viis selleks on kasutada kevade antud ande. Loe mida soovitab kevadel süüa toitumisterapeut Küll Holsting.

Loe edasi ja leiad postitusest ka mõned põnevad retseptid

Kevad on see aeg, mil tuleb oma toidulaual pilk eriti hoolikalt peal hoida.

Toit on elu ja energia allikas. Nii meie vaimne, kui füüsiline tervis sõltuvad meie toidulauast. Eriti halvasti mõjub meeleolule toitainete puudus, eriti kui tegemist ühekülgse või väga piiratud menüüga. Kevadeti tärkab soov kiiresti kaalu langetada ning ette võetakse  ranged ja karmid dieedid, mis tühjendavad kehas talletuvad tagavarad. Tulemuseks on väsimus, jõuetus, motivatsiooni langus, immuunsuse nõrgenemine ja masendusemõtete tekkimine.

Millist toitu süüa kevadel?

Süüa tasakaalustatult ja lähtuda 20:80 reeglist, mis soovitab mitte üle 20% oma toidulauast katta loomse toiduga. Taimse toidu puhul eelistada vikerkaarepõhist toiduvalikut, et taldrikule jõuaks võimalikult värviline toiduvalik ja kuna praegune aeg veel omamaiseid vilju ei paku võib minna lisa otsima kevadisest loodusest.

Toit meie kevadises aias

Ületa ennast ja proovi kõrvenõgest. Nõges on üks väekamaid taimi meie looduses ja kui teda teadlikult töödelda pole vaja karta ka kõrvetamist. Kõrvenõgeses on rikkalikult C-vitamiini ja rauda, mis peletavad väsimuse ja annavad erksust. Nõgesel on tugev põletikuvastane toime ning aitab meie soolebakteritele paremat tasakaalu saavutada. Nõgeses leidub päris tubli annus taimset valku, kaltsiumi ja räni, mis kõik on head ka meie luudele. Tugeva rohelise värvi annab nõgesele klorofüll, mis sisaldab ka magneesiumi. Värsketes lehtedes leidub histamiini, sipelghapet ja serotoniini, astetüülkoliini, kumariini jne.

Atsetüülkoliin on meie närvirakkude neurotransmitteriks, mis tagab impulsside edasikandumise rakult rakule, seetõttu on see oluline meie lihastöö, mälu, une ja närvisüsteemi toimimise jaoks. Nõges on väga mitmekülgne toiduaine, see sobib tee valmistamiseks, lisandiks omletile, kohupiimale, smuutisse, kotleti- ja koogitainasse ja ka pestoks, mida võib kasutada nii pastatoitudes, kastmeks, dipiks vms.

Milline on väekas toit mida leiad oma koduaias

Proovi kõrvenõgese pestot

Koostisosad

  • 1 osa kõrvenõgese võrseid või noori lehti
  • 1 osa oliivõli
  •  basiilikut (võib ka ära jätta)
  • soola
  • maitsepärmi või Parmesani juustu
  • India pähkleid või seedermänniseemneid

Valmistamine

Pese nõgesed ja kuivata salatikuvatiga. Vala üle kuuma veega üle ja nõruta. Pane kõik koostisosad kannmikserisse, blenderda ja tarbi kohe. Hea süüa musta leivaga. Kui soovid nõgesepestot pikemalt säilitada lisa paar tikka sidrunimahla, siis ei värvu nõges nii tumedaks.

Nõgese tarvitamisel tuleb arvestada, et ei tohiks tarvitada üle nädal järjest, kuna mõned nõgeses peituvad ained võivad rikkuda vere normaalset hüübimist. Nõgest ei tohiks tarvitada vererõhuga kimpus olevad, kellel on trombi või infarkti risk. Iga ravimtaimega tuleb olla ettevaatlik. Rasedad peavad olema samuti nõgese ja igasuguste eriliste söökide ja ravimtaimedega ettevaatlikud.

Kuusevõrsed on väekas toit kevadel

Kuusevõrsed on samuti ühed huvitavad ja maitsvad kevadised saadused, mis mais kuuse okste otsadesse ilmuvad. Pehmed helerohelised kasvud on hapuka maitsega ja igal kuusel veidi erineva maitsevarjundiga. Kuusevõrsete C-vitamiini sisaldus on märkimisväärne, samuti leidub selles kuusetupsus rikkalikul karoteene nagu ka porgandist, mis toetavad meie silmi ja immuunsust. Kuusele omast maitset andvad eeterlikel õlidel, millel on põletikuvastane toime, seda eriti ülemiste hingamisteede haiguste puhul, on tugev toniseeriv toime.

Kuusevõrsesiirup on ammutuntud laste lemmik köharohi. Siiski neeruprobleemide ja raseduse korral tasub olla kuusekasvude suurema tarbimisega ettevaatlik.

Kuusevõrsed toidus

Kuusevõrseid võib lisada joogiveele ja smuutisse, aga ka lihtsalt salatisse värvi ning maitset andma. Kuusevõrsed võib purustada ja segada õliga ja kasutada seda nii soolastes kui magusates toitudes.  Lihtne on neid säilitada sügavkülmas.

Magusat kuusevõrsepüreed saab kasutada moosi asemel või kookide kaunistamisel.

Kuusevõrse püree

  • 500 ml kuusevõrseid
  • 100g toor-roosuhkrut
  • Pane koostisosad blenderisse ja  peenesta.
  • Lisa vett ja lase 5 minutit seista, sega ja kurna.

Looduses liikudes või oma aias toimetades võib leida palju söödavaid taimi, mille kohta otsi esmalt adekvaatset infot ja siis katseta. Proovi esmalt ja asenda juba mõnes tuttavas retseptis spinat või salat metsikute taimedega. Järk järgult lisa metsikut rohelist üha enam ja enam oma igapäevasesse toidusedelisse. Rohelised taimed on parimad foolhappe allikad, mis toetavad vereringet ja meeleolu, neid on rikkalikult C-vitamiini ning minreaalaineid, mida meie organis vajab.

Rohelist toitu: pestot, hautist, suppi, saab lisaks nõgesele valmistada veel meie oma aia naadist, hapuoblikast või rabarberilehtedest.

Väekad toidud on veel võilill ja asparaagus (spargel), mis samuti kasvavad meie oma aias.

Metsikud taimed aitavad organismi puhastada, toetades maksa tööd ja parandades seedimist. Regulaarsest kõhu läbikäimisest ja seedesüsteemi tööst saab alguse meie tervis.

Postituse on kirjuatnud tunnustatud toitumisnõustaja – toitumisterapeut Külli Holsting kes on Eesti toitumisnõustajate ühenduse liige.

Kevadel tasub toitumine üle vaadata kõigil, mitte ainult neil, kes soovivad kaalust alla võtta. Osta toitumisnõustamiseks teenuse pilet siit.

Kevadel on veel hea tugevdada oma organismi summutidega. Vaata edasi siit.

Tervise turgutamiseks on head kõik rohelised salatid. Tervislikke salatite retsepte leiad siit.